One2track logo
  • Werkdagen vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
  • 24 maanden garantie
  • Werking in heel Europa
  • Inclusief Prepaid simkaart (Geen abonnementskosten)
  • Nederlandse app (Volledig Nederlandse taal)
Sporten voor kinderen: de do's en dont's
Eigenaar en founder
29/01/2024

Sporten voor kinderen: de do's en dont's

Motiveer jij je kinderen graag om actief bezig te zijn? Dan ben je goed bezig! Bewegen is namelijk leuk én gezond. Voldoende beweging is van groot belang voor de fysieke en mentale gezondheid van jonge kinderen. Ons GPS horloge kind kan hier zeker bij helpen. We delen graag met je waarom sporten voor kinderen zo belangrijk is en hoe je ze het beste kunt motiveren.

Waarom is sporten goed voor kinderen

Sporten voor kinderen is niet alleen leuk en vermakelijk, maar het heeft ook veel voordelen op fysiek, mentaal en sociaal gebied. Kinder sport is dan ook erg belangrijk.

Allereerst heeft sporten voor kinderen vele fysieke voordelen. Sportende kinderen blijven actief en gezond. Kinderen die regelmatig bewegen hebben een betere conditie, sterkere spieren en botten, een gezond gewicht en een hogere weerstand tegen ziektes. Ook kan sporten helpen om overgewicht bij kinderen te voorkomen of verminderen.

Sporten voor kinderen helpt ook bij de motorische ontwikkeling. Door verschillende bewegingen uit te voeren tijdens het sporten, verbeteren ze hun coördinatie, balans en kracht. Dit heeft niet alleen invloed op hun prestaties in de sport, maar kan ook resulteren in beter functioneren op andere gebieden, zoals school of dagelijkse activiteiten.

Naast de fysieke voordelen heeft sporten voor kinderen ook positieve effecten op de mentale gesteldheid van kinderen. Door te bewegen worden er endorfines aangemaakt in de hersenen, wat zorgt voor een gelukkiger gevoel.

Sport kan ook stress verminderen en helpt bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en discipline. Kinderen leren doorzetten, samenwerken en omgaan met winst én verlies. Wanneer kinderen slagen in een bepaalde sport of doelen bereiken die ze voor zichzelf hebben gesteld, neemt hun zelfvertrouwen toe. Dit heeft een positief effect op hun algemeen welzijn en kan hen helpen om beter om te gaan met uitdagingen in het leven.

Sport kinderen: hoe motiveer je ze?

Als ouder of begeleider is het belangrijk om kinderen op de juiste manier te begeleiden tijdens het bewegen. Door hen op een positieve en verantwoordelijke manier te benaderen, kunnen ze niet alleen plezier hebben in het sporten, maar ook belangrijke vaardigheden en waarden leren.

1. Moedig aan en geef complimenten

Kinderen hebben veel behoefte aan positieve feedback. Moedig hen daarom altijd aan en geef complimentjes bij hun prestaties, hoe klein deze ook mogen zijn. Dit zal hun zelfvertrouwen vergroten en hen gemotiveerd houden om door te blijven gaan met sporten.

2. Motiveer je kinderen

Ook de GPS horloges van One2track kunnen kinderen aanmoedigen om meer te bewegen. Zo vind je bijvoorbeeld een stappenteller op al onze horloges. Ideaal om het wandelen naar school leuker te maken en zo een bepaald doel te behalen. Daarbij kun je op onze nieuwste modellen, zoals de Connect Next, de stand bijhouden met een scorebord. Perfect voor tijdens een potje voetbal op het schoolplein!

Verder zijn er op onze horloges geen online spelletjes of social media platforms te vinden. Zo zorg je ervoor dat kinderen volop kunnen genieten van de wereld om hen heen en zorgeloos buiten kunnen spelen.

3. Respecteer grenzen

Elk kind is anders en heeft verschillende fysieke capaciteiten. Het is daarom belangrijk om de grenzen van elk kind te respecteren en ze niet te dwingen tot activiteiten waar ze nog niet klaar voor zijn. Luister naar hun lichaamstaal en stop wanneer ze aangeven dat ze moe of pijn hebben.

4. Laat ze plezier hebben bij kinderen sport

Het belangrijkste is dat kinderen plezier hebben tijdens het sporten. Laat ze daarom zelf kiezen welke sport ze willen beoefenen en moedig hen aan om hun eigen doelen te stellen. Dit zal hen gemotiveerd houden en ervoor zorgen dat ze blijven genieten van het bewegen.

Leeftijd sporten kinderen - Welke sport past bij mijn kind?

Welke sporten kinderen leuk vinden hangt af van hun leeftijd. Ook is niet iedere sport geschikt voor jongere of juist oudere kinderen. Elke sport heeft zijn eigen fysieke eisen en vereist specifieke vaardigheden. Zorg ervoor dat je kind een sport kiest die aansluit bij zijn of haar leeftijd en niveau.

Begin op jonge leeftijd met bewegen

 

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met bewegen. Het ontwikkelen van een brede basis is essentieel. Kinderen die vroeger veel bewogen hebben, blijven ook vaak op latere leeftijd regelmatig sporten. Door vroeg te starten met bewegen, ontwikkelen kinderen hun motorische vaardigheden en bouwen ze een goede basis op voor toekomstige sportactiviteiten.

Voor kinderen van alle leeftijden is rust belangrijk. Zorg voor voldoende rusttijd tussen trainingen. Overbelasting kan blessures veroorzaken, dus het is belangrijk om voldoende rusttijd in te plannen tussen trainingssessies.

Beweeg regelmatig, ook tijdens schooltijd

Verder is uit onderzoek gebleken dat meer bewegen tijdens schooltijd niet ten koste gaat van de leerprestaties. In tegendeel zelfs. Er zijn zelfs studies die beweren dat kinderen die fit zijn betere prestaties leveren bij begrijpend lezen en rekenen.

Daarnaast komt uit onderzoek dat wanneer kinderen regelmatig bewegen tijdens schooltijd, ze zich daarna weer beter kunnen focussen en concentreren.

Laat je kind niet te vroeg beginnen met wedstrijden. Te veel druk op jonge leeftijd kan leiden tot stress en burn-out bij kinderen. Laat ze in hun eigen tempo groeien en zich ontwikkelen als sporter!

9.2

91 beoordelingen in de laatste 12 maanden 92% beveelt ons aan