fbpx

Alweer een jaar voorbij. Een mooi jaar waarin one2track opnieuw is gegroeid. Inmiddels maken al meer dan 10.000 kinderen en ouderen dagelijks gebruik van een GPS horloge van one2track en daar zijn wij natuurlijk trots op! Een jaar waarin wij ook ons eigen GSM netwerk one2mobile hebben ontwikkeld. En een jaar waarin zowel op GPS softwarematig als GPS hardwarematig veel vernieuwingen zijn gedaan op de horloges. Wat verwachten wij van 2018? 

 
Dataveiligheid en verantwoordelijkheid wordt hot-topic in 2018

Wij denken dat er in 2018 vanuit de overheid en Europese Unie een behoorlijke focus zal komen op de verantwoordelijkheden, de veiligheid en betrouwbaarheid van privacygevoelige dataopslag. IOT is inmiddels zijn kinderfase ontgroeid en steeds meer apparaten communiceren met het internet. Maar waar blijft die data en wie is hier verantwoordelijk voor? Volgens de wetgeving is de importeur van deze producten 'productaansprakelijk'. Het is dan ook logisch dat de importeur verantwoording moet gaan afleggen of zijn producten voldoen aan de nieuwe Europese privacy wetgeving.

In de markt van GPS horloges voor kinderen en ouderen, zien wij dat veel Nederlandse handelaren en veilingsites rechtstreeks kopen vanaf de Chinese AlieExpress markt of van zogenaamde Chinese handelaren/fabrikanten. Bij deze goedkope horloges wordt ook vaak de GPS positioneringsservice in de vorm van een app bijgeleverd. Een mooi voorbeeld is de SeTracker app. Deze horloges communiceren met een server, database en app die door een Chinese fabrikant wordt beheerd op een Alibaba server. Maar wie controleert er vanuit Nederland wat er met deze informatie gebeurt én wie er allemaal toegang heeft tot deze privacygevoelige informatie? Een situatie die in 2018 zeker aangepakt zal gaan worden door onze toezichthouders. 

Wat heeft one2track al gedaan op dit gebied?

One2track is in oktober van dit jaar flink geschrokken van de berichtgeving van de Noorse Consumentenbond over onveilige GPS horloges in de markt. Gelukkig ging het niet direct over de GPS horloges van one2track, toch hebben wij direct actie ondernomen door de volledige focus te leggen op dit beveiligingsvraagstuk. Om expertise op dit gebied te verkrijgen hebben wij een databeveiligingsbedrijf (CyberGuard International) aangetrokken. Zowel vanuit het rapport van de Consumentenbond als vanuit CyberGuard hebben wij in onze systemen punten van verbetering aangetroffen. Deze quick fixes hebben wij in de maand november allemaal doorgevoerd en bovendien hebben wij de encryptielevels flink opgetrokken. 

Om het beheer van de one2track GPS databases maximaal veilig te waarborgen staat in januari 2018 nog de verhuizing van onze huidige cloudserver en klantendatabases naar een fysieke serveromgeving in Amsterdam op de agenda. Alle one2track GPS klantinformatie staat daarmee straks in een officieel gecertificeerde serverfaciliteit waar alleen one2track toegang toe heeft.

Verdere productontwikkeling in 2018

Naast het conformeren aan de privacywetgeving staan er nog een aantal andere projecten op stapel voor one2track: Ons GSM netwerk gaat uitgebreidt worden van 'Eupese dekking' naar  'werelddekking'. De one2mobile app wordt verder geoptimaliseerd waardoor het inzicht in beltegoed en opwaarderen nog eenvoudiger wordt gemaakt. Wij werken aan de introductie van een aantal nieuwe horloges waaronder een waterdicht model én wij gaan starten met de introductie van Cartrackers (met 4G WIFI hotspot) en dierentrackers.

Kortom, er is nog ruim voldoende uitdaging. Voor nu bedanken wij al onze klanten voor het vertrouwen in one2track in 2017 en wensen wij iedereen een voorspoedig 2018 toe!

 

pf 2018 3031237 1920

 

Meer nieuws?